REGION / TĚRLICKO-KOSTELEC / Díky peněžní sbírce a sbírce svíček určených na hroby Poláků na Ukrajině, kterou uspořádala katovická pobočka sdružení Wspólnota Polska, se v Lvovském obvodě na Ukrajině rozsvítilo celkem 12 tisíc hřbitovních svící. Zažehnuty byly na polských hrobech v městech Sambiru, Lanovyči, Drohobyč, Strij, ve Lvově, Žitoměři a ve městě Chmelnyckyj.

Z prostředků získaných během peněžní sbírky byly rovněž zakoupeny ozdobné kytice opatřené vlasteneckými symboly, které byly položeny na pietních místech spojených s polským vlasteneckým životem.

Poprvé v poválečných dějinách se akce „Daruj svíčku pro Kresy” konala na Janovském hřbitově ve Lvově. „Díky podpoře sponzorů a dalších dárců se tehdy na hrobech rozsvítilo několik tisíc svící, které zdůraznily naši národní identitu a naši historickou spojitost s Kresy,” řekl Tadeusz Smugała.

„Díky iniciativě členů Místní skupiny PZKO v Těrlicku-Kostelci ze Záolší získala katovická pobočka sdružení Wspólnota Polska 4060 korun, 10 polských zlotých a 50 kusů svíček. Z toho na účet místní skupiny přišly peněžité dary od 4 osob, 4 dalších místních skupin PZKO a polské Matice školské v ČR.

Kromě toho naše koordinátorka celého projektu z DPŻiW Ania Folwarczny vybrala během sbírky u kostela v Kostelci od věřících z místní farnosti dalších 1260 korun. Jménem organizátorů celé sbírky bychom rádi poděkovali všem dárcům ze Záolší za pomoc a počítáme s ní zase za rok,” dodal Tadeusz Smugała.

Překlad: Pygmalion

janowski19_g

Foto: Kurier Galicyjski

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.