ČESKÝ TĚŠÍN / – Pro mě, učitelku, která 37 let učila v polských školách, je to největší pohroma – okomentovala Małgorzata Rakowska během zasedání Rady představitelů KP informaci o tom, že žáky základních škol s polským jazykem vyučovacím čekají povinné přijímací zkoušky z českého jazyka do Polského gymnázia a Obchodní akademie.

– Dle mého názoru český stát s námi nepočítá a nikdo tyto záležitosti v ministerstvu nehlídá – dodala Rakowska.

Dále přiznala, že pro žáky polských škol tyto dodatečné zkoušky by neměly být nijak velkým problémem, protože stejně se část žáků připravuje na zkoušky do českých středních škol, takže výukovou látku budou mít probranou všichni.

– Připravili to na koleně, ani ministryně o tom nevěděla – konstatovala Rakowska.

Jednotnou zkoušku z matematiky a českého jazyka a literatury zavedl nový školský zákon. Neznamená to však, že škola nemůže zavést dodatečnou zkoušku z polského jazyka

– Zákon jasně říká, že musí být zkouška z českého jazyka a matematiky. Matematika bude přeložena do polského jazyka, bude také zkouška z polského jazyka. Jsem tak trochu přesvědčen, že to bude v náš prospěch – řekl Stanisław Folwarczny.

Dodal, že často se poukazuje na to, že i když je v polských školách málo žáků, v Gymnáziu jsou tři třídy v každém ročníku. – Teď budou zkoušky stejné ve všech školách. Bude tedy možno porovnat úroveň absolventů základních škol, kteří se hlásí do Gymnázia – vysvětloval Folwarczny.

– Je to pravda, ale naše polské školství je likvidováno. Nejdříve byly zavedené učební osnovy v češtině, teď tohle. Jako by v naších školách učitelé uměli pouze česky. Nastane doba, kdy si žáci řeknou: „Proč mám dělat tři zkoušky, stačí mi matematika a čeština. A do polského gymnázia se nepřihlásí“ – argumentovala Rakowska..

Jaký je váš názor – uškodí polskému školství zavedení povinné zkoušky z češtiny?

[yop_poll id=“10″]

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.