Dnes má svátek Anna. Připomeňme si proto jedno lidové vyprávění, které je spjato s historii kaple zasvěcené sv. Anně v Karviné-Ráji.

Jak praví legendách, v letech 1766-1771 na Slezsku „vládli“ zbojníci Ondráš a Juráš, kteří brávali bohatým a dávali chudým. Své skrýše mívali i v okolí Ráje.

Kolem roku 1845 roku vesnice Ráj čítala 62 domy a 427 obyvatel.

V roce 1870 bydlel v Ráji zámožný gazda Maciej Urbańczyk. Jeho pole se nacházelo v místě, kde dnes stojí kaple sv. Anny. Během orby jeho pluh narazil na nějaký předmět. Ukázalo se, že je to hliněný džbán.

Vypadly z něho zlaté mince, byla z nich docela úhledná hromádka. Dole ve džbánu pak byl kus papíru, na kterém stalo: „Kdo tento poklad najde, ať na tomto místě postaví kapli.“

Gazda tak učinil a přání bylo splněno. Je možné, že tento poklad pocházel z některé skrýše Ondráše a Juráše.

Když nastal den posvěcení kaple, ukázalo se, že je právě sv. Anny. Proto zůstala patronkou kaple. Od té doby se každým rokem v Ráji konají poutě a jarmarky.

Gazda Maciej Urbańczyk byl velmi šlechetným člověkem. Svůj grunt věnoval nejenom pro stavbu kaple, ale také polské školy.

(Se sbírky Józefa Chmiela)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.