ČESKÝ TĚŠÍN / Začal další ročník významné kulturní akce Kongresu Polaků v České republice, soutěže „Tacy Jesteśmy” (Takoví jsme). Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční již v sobotu 16. listopadu v Těšínském divadle v Českém Těšíně v rámci galakoncertu.

Veřejné hlasování na kandidáty začalo v pátek 25. října a potrvá do čtvrtka 7.  listopadu. Hlasovat lze na originálních kuponech, které se již začaly objevovat v novinách „Głos”, jak rovněž pomocí SMS na čísle +420 736 627 021. Kupony je třeba odeslat na adresu: Kongres Polaków w RC, Hrabinská 458/33, 737 01 Český Těšín. 

Na kuponu je nutné uvést svého kandidáta a své osobní údaje (jméno a příjmení, adresu bydliště, telefonní číslo nebo e-mailovou adresu). Osoby hlasující pomocí kuponů se zúčastní losování o tři věcné ceny. V hlasování prostřednictvím SMS stačí uvést kdo hlasuje a na koho. Každý hlasující může poslat pouze jeden kupon a jednu SMS.

V rámci galavečera budou uděleny dvě ceny: publika a hlavní. Cena publika je udělováná na základě veřejného hlasování, zatímco laureáta hlavní ceny vybere rada Kongresu Polaků. Vstupenky na „Tacy Jesteśmy” si lze objednat a vyzvednout v kanceláři Kongresu Polaků.

Nominace na letošní cenu „Złoty Jestem”: 

MK PZKO v Karviné-Fryštátě – zorganizovalo největší hudební festival na celém Těšínském Slezsku „Dolański Gróm”. Nominaci obdrželo za propagaci polského rocku v našem regionu. 

Franciszek Buba – mistr ČR juniorů ve trojskoku. Nominaci získal za mimořádné úspěchy v této oblasti sportu.

Polský pěvecký sbor „Hutnik” (Polski Zespół Śpiewaczy „Hutnik”) – za dlouholeté udržování zpěvu a hudební kultury na Těšínsku na té nejvyšší úrovni.  

Chrystian Heczko – laureát letošního Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2019. Nominaci obdržel za přípravu dramaturgie a účast v programu „Z życia drzew” (Ze života stromu).

Jan Kubeczka – za dlouholeté působení v souboru „Bystrzyca”a za udržování folklórních  tradic Těšínska v rámci spolupráce se souborem „Bystrzyca” a na kulturních akcí PZKO.

Krysztof Mitura – za vytváření a účinné zavádění metod vyhledávání a přípravu nových lídrů v našem regionu v rámci Harcerstwa Polskiego v ČR.

Darina Krygiel – výtvarnice a zpěvačka, nominaci obdržela za vydání desky „Malowanie deszczem”.

Andrzej Molin a Tomáš Vrána – za přípravu originálního hudebního představení „Historia muzyki w pigułce” (Historie hudby v kostce) představujícího hravou formou osobnosti světové hudby a jejich tvorbu.

Zespół Taneczny „Oldrzychowice” (Taneční soubor „Oldřichovice”) – za dlouholetou práci s mládeží s cílem probudit v mladých lidech lásku k tradicím a rodinných hodnot prostřednictvím tance a lidového zpěvu na nejvyšší úrovni.

Radek Lugsch – společně s kamarády realizoval tři krátkometrážní filmy. Dočkaly se velmi příznivého hodnocení od fanoušků i kritiky.

První ročník soutěže „Tacy Jesteśmy” se konal v roce 2003. Projekt slouží mimo jiné k prezentaci  společensko-kulturního života Polaků v Česku a prezentaci jejich pestrého života a kultury v Česku.  

Galakoncerty zpestřují také hosté z Polska (m. j. Piotr Bukartyk, skupina Kordo, Michał Łanuszka) a různé doprovodné akce. Například v roce 2015 bylo možno zhlédnout výstavu „Polacy w krajach Unii Europejskiej” (Poláci v zemích Evropské unie). Jejím cílem bylo ukázat, że Poláci žijící v zemích EU tvoří jejich důležitou součást. Tamější početné polské menšiny se významně a pozitivně podílí na jejich kulturním, společenském, sportovním či politickém životě.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.