ČESKÝ TĚŠÍN / Radnice v Českém Těšíně zrušila na podzim přistavování velkoobjemových  kontejnerů na směsný odpad. Jejich stanoviště se totiž proměnila v desítky černých skládek.  

Přistavování těchto kontejnerů tak problém s odkládáním objemného odpadu nevyřešilo. Jak uvedla českotěšínská tisková mluvčí Marcela Hladká, lidé začali vedle kontejnerů odkládat nepotřebné skříně, gauče, ledničky a někdy dokonce celá vybavení bytů. 

Prostředky z rozpočtu města, původně určené na pronájem a odvoz kontejnerů do konce roku, musely být použity na likvidaci těchto rozměrných předmětů. V letošním roce město vyčlenilo na odvoz odpadů o 2,5 milionů korun více než loni, celkové náklady se tak do konce roku vyšplhají na téměř 30 milionů korun. 

Těšíňané mají možnost čtyři dny v týdnu odevzdávat zdarma rozměrné odpady ve sběrném dvoře a za paušální částku 250 korun si mohou objednat jejich odvoz. Následnou likvidaci těchto odpadů již hradí radnice.

Náklady na odvoz a likvidaci odpadu na území města přesahují sumu, kterou hradí občané, více než dvojnásobně. Zbytek doplácí město ze svého rozpočtu. 

Radnice však přistavování velkoobjemových kontejnerů nezrušila úplně, v jarních měsících se opět objeví na svých místech. V období vánočních svátků se pak počítá s posílením svozu především papírového a plastového opadu. V posledním období byl svoz rozšířen také o biologický odpad. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.