NÁVSÍ, RUMUNSKO / Ženský sbor Melodia Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Návsí pod vedením dr. Aleksandry Zeman ze Slezské univerzity v Katovicích v září měl koncerty v Rumunsku.

Na prvním koncertu v obci Kačyka (rumunská Cacica) představila Melodia stylizaci slezských lidových písní a spolu s Poláky, kteří zde žili, v rámci integrace zazpívala polské vlastenecké, lidové a slavnostní písně.

Druhý koncert se konal v kostele sv. Jan Nepomuckého v Suceavě. Melodia, kterou doprovázela klavíristka Joanna Lipowczan-Stawarz z hudební školy v Cieszyně, zazpívala sakrální písně: Oreste Ravanello „Vidi aquam”, Williama Boyce „Alleluja”, a také „Za wspaniałość ziemi tej” (text Karol Hławiczka, hudba Conrad Kocher), „Służyłem ja Tobie” a „Etydu E-dur” Fryderyka Chopina. Poslechla si také vystoupení smíšeného sboru ze Suceavy.

Sboristky měly možnost navštívit mnoho zajímavých míst v Rumunsku, například Veselý hřbitov v Săpânţa, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, krásné kláštery v Bukovině a solný důl v Cacica.

Reportáž z cest Melodie bude k dispozici v listopadovém čísle “Zwrotu“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.