BYSTŘICE / Ve středu v kině v Bystřici začalo Filmové babí léto. Letos nabízí 14 polských, českých a slovenských filmů.

Filmový festival slavnostně zahájil starosta Bystřice Roman Wróbel. V publiku se také objevila polská generální konzulka v Ostravě Izabella Wołłąko-Chwastowicz.

 
Filmový festival začal ve středu filmem „Kamerdyner“ Filipa Bajona. „Váhal jsem, zda mám promítat tento film. Jedna věc mě přesvědčila: toto je také film o nás. Tento kašubský sluha je vystaven silnému německému tlaku na jedné straně a polskému tlaku na straně druhé. I když s tím musí bojovat, zůstává sám sebou. A my doufám také zůstaneme sami sebou samozřejmě s jasným vztahem k Polsku,“ vysvětlil ředitel festivalu Tadeusz Wantuła.

Festival kromě filmů nabízí také setkání s tvůrci. Letos přijela do Bystřice polská režisérka Olga Chajdas, která získala ceny na festivalech v Rotterdamu, Bydhošti, Gdyni a loni v Bystrzyci za svůj debut „Nina“.

Letos se v rámci festivalu koná jubilejní ročník „Zlatého debutu“. Už 25 let se v rámci přehlídky udělují ceny za celovečerní režijní debuty.

„Po několika prvních ročnících této soutěže mi někteří říkali, abych už ji nedělal, protože brzy nebudou filmy pro tuto soutěž,“ vysvětluje Tadeusz Wantuła. „Naštěstí se mýlili! Vždy jsem věřil, že na velkém plátně nebudou nikdy chybět pozoruhodné filmy mladých tvůrců“.

Festivalový program naleznete na webu www.filmovebabileto.cz

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.