KARVINÁ / Dva roky uplynuly od knižního debutu Danuty Chlupové, novinářky časopisu „Głos“. Autorka nyní pozvala na setkání, kde představila svůj nový román „Trzecia terapia“. Se čtenáři se potkala v úterý 1. října v Karviné.

Na literárním večeru pořádaném Literárním oddělením Polské regionální knihovny v Karviné-Fryštátu na začátku poblahopřála Danutě Chlupové Wanda Miech, které také zahrála na klavír.

Danuta Chlupová sdílela s účastníky setkání úvahy o své práci, přečetla několik úryvků nové knihy. Odpověděla také na otázky, rovněž na téma plánů do budoucna. Přiznala, že píše další knihu.

Obě knihy Danuty Chlupové byly vydány polským vydavatelstvím Novae Res. Při tvorbě současných románů autorka využila své znalosti vyplývající z jejího zájmu o období druhé světové války.

Romány Danuty Chlupové

Romány Danuty Chlupové

První román „Blizna“ odkazoval na životickou tragédii, byl hluboce zakořeněn v realitě našeho regionu. „Trzecia terapia“ také navazuje na náš region, který zde funguje jako idylický svět. Matka hlavní postavy Grzegorze pochází z Lomné.

Literární setkání vzbudilo zájem publika

„Blizna“ se odehrává současně na dvou úrovních, historické a současné. V knize „Trzecia terapia““ se dozvíme o válečné minulosti očima současné hlavní postavy Mathildy, mladé německé ženy z Drážďan. Na konci románu se objeví válečná retrospekce o jejím dědečkovi.

Obálka knihy již naznačuje, jakým tématem se autorka zabývala. Obsahuje motiv brány koncentračního tábora Osvětim-Birkenau. Tam je v současné době průvodcem jeden z hrdinů románu, Grzegorz žijící v Osvětimi. Jeho osud se v určitém okamžiku prolíná s osudem Mathildy, jejíž dědeček byl v tomto táboře kdysi SS-manem. „Běžný SS-man,“ řekla Danuta Chlupová.

Mathilda je však přesvědčena, že nad její rodinou visí kletba. Autorka uvedla, že kromě válečného tématu zahrnula do své knihy také téma psychického násilí. Láska má samozřejmě terapeutickou sílu.

CR

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.