BRNO / Ve druhé polovině září se v Brně tradičně koná „Babylonfest“. Účastní se jí 12 národnostních menšin z města Brna a okolí.

Slavnostní inaugurace festivalu se konala 19. září v parku Lužánky symbolickou výsadbou stromu. V předchozích ročnících každá národnostní menšina zasadila svůj strom. Letos však byla zasazena lípa jako připomínka 30. výročí sametové revoluce. Strom byl ozdoben stuhami v národních barvách každé národnostní menšiny.

Klasická hudba

Další den, v pátek 20. září, se uskutečnil koncert vážné hudby Formy hudby, který se konal v krásném Křišťálovém sále Staré radnice. Polský klub v Brně Polonus reprezentovala Martina Macko (absolventka Akademie múzických umění K. Szymanowského v Katovicích), která zpívala árii z opery Halka Stanisława Moniuszky. V duetu se zástupcem německé menšiny – Martinem Hammerl-Bortoloti zazpívali milostnou píseň mladšího Johanna Strausse.

V sobotu 21. září se uskutečnil festival Babylon pod Špilberkem. Začal v 11:00 průvodem všech menšin přes náměstí Svobody na Moravské náměstí. Tam jste mohli sledovat vystoupení a navštívit stánky s ochutnávkou národních kuchyní. Tento bod programu vždy přitahuje davy návštěvníků, a to nejen proto, že degustace je zdarma. Lze také vidět upřímný zájem obyvatel Brna o další menšiny.

Tento rok jsme zaznamenali velký zájem nejen o tradiční polskou kuchyň, ale také propagační materiály o Polsku. Večer od 19.00 se setkaly národnostní menšiny se zástupci města Brna. Tento rok byla hostitelem ukrajinská menšina.

Doprovodné akce

V rámci Babylonfestu se koná řada dalších akcí, například přednáška „Žijí mezi námi“ – diskuse moderovaná redaktory Českého rozhlasu se zajímavými osobnostmi národnostních menšin o tom, co je přivedlo do Brna a jak tam žijí, přednášky národnostních menšin pro studenty brněnských škol nebo „Pub kvíz“ – vědomostní soutěž o národnostních menšinách, kterou letos moderovala ukrajinská menšina.

Poslední událostí Babylonfestu byly Hudební a literární workshopy v knihovně Jiřího Mahena, které začaly vernisáží výstavy „Stanisław Moniuszko, tvůrce národních oper a písní“. Výstavu zapůjčil Kongres Poláků a potrvá do konce října.

Výstavu otevřel Marek Fišer, radní pro kulturu města Brna. Účastníci si mohli poslechnout také dopis od generální konzulky Polské republiky v Ostravě Izabely Wołłejko-Chwastowicz, která vyjádřila nejvyšší uznání a respekt vedení Brna a Knihovně Jiřího Mahena za umožnění výstavy. Poděkovala také za rozvoj polsko-českých bilaterálních kontaktů, zejména v oblasti propagace polské kultury.

Jak zdůraznila v dopise generální konzulka, Babylonfest je důkazem otevřenosti města Brna vůči kultuře a široce chápanému kulturnímu dědictví. Pořadatelům přála vše nejlepší k realizaci následných projektů a úspěšné česko-polské spolupráci. Během vernisáže výstavy zazpívala sopranistka Eliška Vomáčková (studentka Martiny Macko), která zpívala árii z opery Halka a píseň „Krakowiak“. Byla oceněna bouřlivým potleskem.

Dvanáctý ročník Babylonfestu vstoupil do historie. Pro všechny národnostní menšiny, které se této akce účastní, je to období intenzivní dobrovolnické práce. Každý chce ukázat to nejlepší ze své kultury.

Více informací o akci Babylonfest v Brně a fotografie z jednotlivých let naleznete na https://babylonfest.cz/.

Danuta Koné Król,

Polonus – polský klub v Brně

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.