PRAHA / O dopadech zrušení střídání času a zavedení jednotného evropského času se diskutovalo během čtvrtečního setkání na ministerstvu dopravy. Debaty se zúčastnili například Petra Holubičková z pořádajícího ministerstva, fyzioložka Alena Sumová, ekonom Lukáš Kovanda či sociolog Jan Burianec.

Petra Holubičková považuje za prioritu sladění jednotného času v České republice s okolními  zeměmi. Pokud nedojde ke konstruktivní dohodě, bude to mít negativní dopad na spoustu oblastí. Jedním z nejpostiženějších bude doprava, kde by se musely upravovat letové, železniční a autobusové řády podle časových pásem jednotlivých zemí.

„Z ekonomického hlediska je patrné, že střídání času je nevýhodné a nemá zdaleka takový přínos, jaký mohlo mít před desítkami let,“ zdůraznil ekonom společnosti CZECH FUND Lukáš Kovanda. 

Alena Sumová z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR se zase soustředila na biorytmus člověka. „Ponechání trvalého zimního času poskytne lepší seřízení našeho časového biorytmu s denní dobou, což bude mít pozitivní dopad na zdraví člověka,“ sdělila zástupkyně akademické sféry. 

Jan Burianec z agentury STEM/MARK uvedl, že 65% respondentům střídání času nevyhovuje a stejné procento by ho zrušilo. 44% lidí se kloní k zavedení trvalého letního času, 24% k trvalému zimnímu, avšak 31% má obavu z toho, že se evropské státy nedomluví a každý bude mít svůj vlastní čas. 

Evropská komise rozhodla o zrušení střídání času loni; na tom, který čas bude zaveden celoročně, se však mají dohodnout samotné členské státy. 

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.