Letošní výlet MS PZKO v Dolní Lutyni se konal v rámci výročních oslav 30. výročí přeshraniční spolupráce mezi obcemi Dolní Lutyně a Gorzyce.

Na přelomu let 1989–1990 se začaly rozhovory, jejichž hlavním účelem bylo obnovit kontakty mezi českými a polskými obcemi v příhraničních oblastech a otevřít česko-polské hranice. Skutečný vývoj spolupráce však brzdil příliš pomalý pokrok v rozhovorech mezi českými a polskými institucemi. Z tohoto důvodu zahájily příhraniční obce rozvoj česko-polské spolupráce na regionální úrovni.

V září 1989 byla podepsána dohoda o spolupráci mezi MS PZKO v Dolní Lutyni a Kulturním střediskem v Gorzycích a navázání kontaktů mezi smíšenými sbory Lutnia z Dolní Lutyně a Słowik nad Olzą  z Olzy. Podepsané dokumenty utvrdily kontakty mezi přihraničními obcemi, které existují již dlouhou dobu.

14. září jelo do Polska na tři zajímavá místa necelých padesát členů PZKO a sympatizantů. Nejprve navštívili vesnice Moszna v Opolském vojvodství, kde je hrad známý pro 99 různých věží a 365 pokojů. Je těžké to osobně zkontrolovat, ale hrad vypadal jako z pohádky.

Průvodce zajímavě vyprávěl o historii hradu a ukázal nejdůležitější  zámecké místností, kterými jsou historická kavárna, sál pod Pávem, knihovna, koncertní síň, kancelář hraběte a zámecká kaple. Budova byla vytvořena jako barokní palác v 18. století, její současný tvar však vznikl až po požáru v roce 1896 a budova se skládá z barokní střední části, novogotického východního křídla a západního křídla v neorenesančním stylu.

Zámek je obklopen krásným rozlehlým parkem, kde můžete obdivovat duby a lípy, a více než století staré azalky. Kromě toho se můžete podívat na zámeckou zimní zahradu plnou četných exotických rostlin.

Dalším místem v Opolském vojvodství, v němž účastníci pobytu pobývali, byla Komorno, vesnice ležící v obci Reńska Wieś. K dispozici zde je moderní restaurace a hotelový komplex Dworek, který byl založen v roce 2012. Elegantní a okouzlující interiér, krb v centru restaurace, chutná večeře poskytla přátelskou a příjemnou atmosféru.

Posledním bodem výletu byl hradní pivovar v Racibórzu, který byl založen v roce 1567. Turisté se dozvěděli, že se zde pivo vaří pomocí technologie z 19. století pouze z přírodních surovin. Piva Racibórz zahrnují vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Kvašení piva se provádí v otevřených kvašených nádobách, které používá několik polských pivovarů.

Turisté z Dolní Lutyně měli také možnost ochutnat místní nápoj v nové degustační místnosti, která je otevřena pouze pro skupinové výlety. 

Maria Sztwiertnia

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.