JABLUNKOV / Gorolski Święto je nejenom o folkloru prezentovaném zejména na scéně během kulturního programu a rukodělných  výrobcích, které lze na akci koupit, ale i o regionálním jídle. 

V každém stánku, kterým se tady říká „buda“ , je k výběru několik populárních a úchvatně vonících regionálních jídel.  

stoiska

Písečná tradičně nabízí „bachora“. Ty jsou natolik dobré, že v sobotu byly vyprodány do 18 hodiny. Na dnešek je připraveno 300 porcí. 

Stejnou pochoutku (samozřejmě kromě jiných) připravila i Lomná. Na hosty čeká také nové posezení – Za naszóm budóm, przi  Olzie – upřesnil člen MS PZKO Dolní Lomná Adam Kolasa.

Bocanovice zvou na domácí jelita se zelím, Písek pak na bezlepkové bramborové placky. Nutno dodat, že bramborové placky v podobě bramboráků anebo placků pečených na plotně nabízí skoro všechny stánky. Členové MS PZKO Návsí připravili chutnou dršťkovou a játru. K oblíbeným pochoutkám, které účastníci akce kupují i domů, jsou koláče.   

Klub žen MS PZKO Vendryně kvůli pečení koláčů se sešel několik dnů před zahájením Gorola. Vendryňská „buda“ také nabízí gofry. Úplně jiné chutě nabízel stánek Gorolů z Mostů-Šanců. Konkrétně ražniči z domácího jehněčího. Samozřejmě všechny recepty byly tajné, takže čtenářům přesný postup jak co uvařit nebo upéct bohužel nemůžeme nabídnout.  

Tour de buda

Mezi účastníky akce byla k vidění i pánská skupinka v bílých tričkách s nápisem Tour de buda. Pánové si tak každou vypitou štamprli mohli odškrtnout vždy přímo na tričku. 

Ve „stejnokroji“ v podobě stejných, žlutých, triček se procházely i některé dámy. Důvodem nebyla však žádná tour. – Jsme sestřičky z nemocnice na Podlesí, a protože některé z nás již pracuji jinde, řekly jsme si, že Gorol je tou nejlepší příležitosti k setkání. U této příležitosti také pokaždé připravíme speciální trička – vysvětlila jedna z nich.

(indi) 

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.