JABLUNKOV / Páteční den v jablunkovském Městském lese byl zejména o kultuře dvou chorvatských regionů – Slavonie a Baranji. Na cestu po těchto regionech vzal účastníky  Gorolskigo Święta soubor KUD „Jasen“ Šaptinovci z Durdovacu.  

Cesta po regionech měla několik úrovní. Nejdříve, během semináře pořádaného Etnografickou sekcí PZKO, se zájemci seznámili s historii regionů. Následně s tradičními výrobky a regionálními pochoutkami – to už přímo v Městském lese.   

K ochutnání byly skoro rok zrající klobásy, domácí chleba, včetně pečiva „lepinja“, a také pastýřského guláše „čobanacu“, který se vařil přímo na místě ve 200litrovém kotli, a ve kterém nemohly chybět čtyři druhy masa. 

Po opravdu velmi chutné degustaci nastal čas na prezentaci tradic a zvyků na velké scéně. Členové chorvatského souboru předvedli v programu nejtypičtější tamní lidové zvyky.   

indi

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.