ČESKÝ TĚŠÍN / Polská scéna Těšínského divadla ukončila letošní sezónu jako poslední – další dvě scény – česká scéna a scéna Bajka si již dopřávaly prázdniny. Po sobotní premiéře, jako tečka za celou sezonou,  se konalo u poháru vína setkání s diváky.   

Taková postpremiérová setkání nejen v úzkém uměleckém kruhu, ale také s publikem, zavedl na začátku sezóny nový ředitel Těšínského divadla Petr Kracik. První se konalo v říjnu loňského roku po světové premiéře Polské fantazie od Macieje Wojtyszky v režii uměleckého ředitele polské scény Bogdan Kokotka.

A právě Bogdan Kokotek v sobotu 29. června přivítal všechny na premiéře představení Siedem zegarków kopidoła Joachima Rybki, které vychází z románu Gustawa Morcinka, v režii Wiesława Hołdyse, autora adaptace a scénografie.  Kostýmy navrhla Agata Kokotek, hudbu napsal Zbigniew Siwek. Hlavní postavy ztvárnili Karol Suszka a Marcin Kaleta.

Po představení Bogdan Kokotek poděkoval všem hercům Polské scény za celosezónní úsilí,  Wiesławu Hołdysovi za spolupráci při inscenaci adaptace Morcinkova románu. Herec Zbyšek Radek přečetl báseň napsanou pro tuto příležitost. A pak nastala příležitost k přímým rozhovorům mezi diváky a tvůrci představení, k prvním hodnocením a úvahám či osobnímu shrnutí sezóny.

Po prázdninách představení Siedem zegarków kopidoła Joachima Rybki v podání herců Polské scény uvidí diváci v  divadle v Českém Těšíně ve dnech 8., 14. a 17. září, v Havířově 3. září, v Třinci 10. září, v Karviné 18. září a v Orlové 25. září.

CR

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.