1. Přednáška v Książnicy Cieszyńské

Książnica Cieszyńska zve na další z cyklu setkání „Cymelia i osobliwości…“. V pátek v 17 hodin se zde budou probírat nejstarší historické dokumenty tykající se dějin města Cieszyna.

2. Hawaii party

V sobotu se určitě zastavte ve Bystřici v Parku PZKO. Integrační setkání Hawaii party zde pořádá Klub mladých PZKO Gróń. Na programu od 15 hod. jsou koncerty, turnaj v beach volejbalu, atrakce pro děti.

3. Týden beskydské kultury

V sobotu začíná jedná z největších folklorních akcí na světě. Do 4.8. v několika městech a obcích na jihu Polska (mj. Wisla, Żywiec, Maków Podhalański, Istebna) budou vystupovat folklorní soubory z mnoha zemí a kontinentů. Ve Wisle se zahájení festivalu bude konat v sobotu v 15.30 (průvod souborů).

4. Ligotský jarmark

Komorní Lhotka zve na 20. ročník Ligotského jarmarku, který se bude konat v sobotu v areálu za kulturním domem. Těšit se můžete na bohatý kulturní a doprovodný program. Slavnostní zahájení ve 14 hodin.  Vystoupí děti z MK PZKO Trzanowice, Gimnaści z Vendryně, kapely Czymuni, Pár strun a další. Pro děti jsou připraveny soutěže a atrakce.

5. Karvinské kulturní léto

V rámci cyklu prázdninových kulturních akci na Masarykově náměstí se tento víkend budou konat hned dvě akce. V sobotu zveme hlavně děti na představení „O veselém království“ (Divadlo Křesadlo). V nedělí v 17 hod. se bude konat koncert skupiny INTONIC, a capella.

6. Dřevařská soutěž

O víkendu bude u hotelu Grůň v Mostech u Jablunkova probíhat Dřevařská soutěž. Řezbáři s mezinárodní účastí budou vyřezávat okrasné užitkové předměty – květináče, odpadkové koše, lavice, stoly. Akce začíná v sobotu v 7 hod. prezentací soutěžících. Po celý víkend doprovodný program, vystoupení, hudba.

7. Istebňanský festyn

Zveme na dvoudenní akci v polské Istebné. V rámci Týdne Beskidské Kultury se budou v areálu pod skokanským můstkem konat koncerty a vystoupení folklorních souborů a taky Regionální kulinářská soutěž. Festyn začne v sobotu vystoupením souboru „Koniaków“, následně vystoupí soubory z Turecka s Rumunska. 

8. Anenská pouť v Raji

Tradiční Anenská pouť se bude konat v neděli u kaple sv. Anny a Domu PZKO v Karviné Ráji. Mše jsou naplánované na 8 hodin polská a 10 hodin česká. Místní skupina PZKO v Raji pak zve do zahrady Domu PZKO na zahradní slavnost.

9. Anenská pouť a Běh na Kozubovou

Tradiční Anenská pouť se v neděli uskuteční i na vrchu Kozubová u kapele sv. Anny. V 9 hod. mše svatá (česky), v 11.00 mše svatá polská. Od 13.30 zahraje Blaf. Jako obvykle na programu bude i doprovodná akce – běh na Kozubovou (start závodu je u pekárny v centru Dolní Lomné od 10 hodin). 

10. Na kole do Ostravy

Vydejte se společné s Cyklistickým Klubem Olza PTTŚ Beskid Śląski na výlet na kolech do Ostravy. Trasa dlouhá cca 100 km začne v u hasičské zbrojnice  v Masarykových sadech v Českém Těšíně. Start v 9.00.

(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.