ČESKÝ TĚŠÍN / V pátek 28. června dostali svá vysvědčení žáci největší polské základní školy v české části Těšínského Slezská – v Českém Těšíně. Než k tomu však došlo, celá škola se tradičně setkala v kině Central.

Tam diplomy a ceny z rukou ředitele školy Marka Grycze obdrželi nejlepší žáci, a ti z absolventů, kteří se rozhodli zůstat členy PZKO, členské průkazy z rukou předsedkyně HV PZKO Heleny Legowicz.

Nejdřív však všichni sledovali umělecký program připravený prvňáčky. Ve svém představení se rozhodli vtipně doporučit deváťákům, kteří odcházejí ze školy, jak si mají vybrat svou budoucí profesi.

Ředitel shrnul předchozí školní rok. A tak v roce 2018/2019 se ve škole učilo 388 žáků, z toho 188 chlapců a 200 dívek. Na prvním stupni bylo 225 žáků ve 12 třídách a na druhém stupni bylo 163 žáků v 8 třídách. Žáků, kteří skončili školní rok s vyznamenáním bylo letos 236, tj. 60,8%.

Pochvaly ředitele školy získalo 23 žáků. Ačkoliv se objevily také důtky ředitele školy a horší známky z chování. Nejtěžšími předměty pro žáky byly čeština, matematika a polština. Nejlepší na prvním stupni byla třída II B, na druhém stupni VII A. Ve srovnání s předchozím školním rokem žáci zmeškali méně hodin.

Tři nejlepší žáci každé třídy získali diplomy a poukázky na nákup knihy v knihkupectví Wirtha. Pochvalu získali i nejlepší sportovci, hudebníci a výtvarní umělci školy a žáci, kteří se vyznačují charitativními činnostmi nebo i nejlepší sběratelé papíru. A nejlepší žák školy.

Členy PZKO se stalo deset žáků.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.