CIESZYN / Těšinit Uznání (Cieszynit Uznania) je cenou, která je udělována významným osobnostem Těšínského Slezska, propagátorům dobrého jména tohoto regionu na světě. Letošní ročník byl již čtvrtý v pořadí. Ceny byly předány během slavnosti, která se v Národním domě konala 4. června, tedy přesně na třicáté výročí prvních svobodných voleb v Polsku.

Těšinity Uznání letos obdrželo sedm osobností Těšínského Slezska: Renata Putzlacher – Buchtová (narozená v Karviné polská básnířka, autorka povídek, překladatelka, autorka textů písniček a divadelních her, polonistka), Ewald Danel (nar. v Horní Suché, houslista a dirigent, umělecký ředitel Slovenského komorního orchestru), Ewa Farna (z Vendryně, polsko-česká hvězda hudební scény) Beata Hlavenková (z Vendryně, jazzová skladatelka, producentka, učitelka hudby na Newyorské univerzitě v Praze), Zbigniew Machej (těšínský básník, překladatel české a slovenské literatury), Karol Suszka (herec, režisér, umělecký vedoucí a dlouholetý ředitel Těšínského divadla v Českém Těšíně) a  Anna Fenby Taylor (vnučka Zofii Kossak, narozená ve Velké Británií, která již po mnoho let aktivně propaguje vzpomínku na život a tvorbu Zofii Kossak).

Nutno dodat, že Ewa Farna, i když se nedostavila osobně, natočila pro tuto příležitost krátké poděkování. Cenu za ní převzali rodiče.

Ceny předávaly starostky obou Těšínů – českého Gabriela Hřebáčková a polského Gabriela Staszkiewicz, a také Karol Cieślar – předseda jury.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.