CIESZYN / Neděle 9. června patřila v Cieszyně tradici a regionálnímu kroji. V rámci jednodenní akce Den tradice a regionální kroje, kterou tentokrát pořádalo Koło nr 6 Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, se na scéně předvedly folklorní soubory a kapely.  

Kromě tónů regionální, nejen horalské hudby, se nad náměstím, kde se akce konala, linula také vůně placků se škvarkama. Nechyběly i stánky s rukodělnými výrobky, jejichž autoři čerpali inspiraci z regionálního folkloru. Konaly se také umělecké dílničky, a to nejen pro děti.

To vše za krásného slunečného počasí, takže na Rynku bylo opravdu živo.  Program byl pestrý,  každý si mohl dopřát tu folklorní nadílku, která mu nejvíce vyhovovala. Horalský region prezentovala kapela Bez Miasta z Bystřice, dolanský folklor (tedy folklor z regionu Karviné) předvedl soubor Suszanie. Na hornoslezskou notu zazpíval soubor Studzieniczanie.

Nutno podotknout, že pořadatelé tentokrát vyrukovali s velmi dobrým nápadem promíchat jednotlivé body programu – vystoupení předškoláků z těšínských mateřských škol proplétaly tance souboru Suszanie a vystoupení sborů. Takže se opravdu nikdo nenudil, a někteří z diváků opravdu strávili na Rynku celé odpoledne.  

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.