KARVINÁ / Třetí den každoročních Dnů Karviné, letos v neděli 9. června, je vždy věnován národnostním menšinám. Celých osm hodin trval folklorní maraton Festival národnostních menšin, Prolínání kultur na  Masarykově náměstí ve Fryštátu.

Folklorní přehlídka se konala již počtrnácté. Oficiální inaugurace se zúčastnila i generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz a předsedkyně Hlavního výboru Polského kulturně-osvětového svazu Helena Legowicz.  Město zastupoval náměstek primátora Andrzej Bizoń.

Program ukázal folklor národností, jejichž zástupci žijí v Karviné, nebo je s městem spojuje historie, tedy národností slezské, německé, židovské, slovenské, maďarské, romské, řecké, polské, ruské, vietnamské. Soubor Małe Oldrzychowice, jako představitel polské národnostní menšiny, vystoupil dvakrát.

Akci pořádalo město Karviná společně s Městským kulturním centrem a ve spolupráci s Místními skupinami PZKO, obcí Slováků, Řecké obce, Sdružení Romů severní Moravy a Vietnamské unie v Moravskoslezském kraji.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.