REGION / Pod anglickým názvem #trashtag challenge je akce, ke které se může připojit každý, kdo chce pomoct svému bezprostřednímu okolí a také celému světu. Jedná se totiž o úklid.


Někdo může říci, že těch pár odpadků, které uklidil, nezmění globální situaci. Ta se však skládá z miliardy individuálního chování. Pokud každý z nás hodí do parku jednu plastovou láhev, kolik jich tam bude večer, když projde parkem, řekněme 500 lidí? A funguje to i opačně.

Internet, sociální sítě jsou plné tzv. výzev. Často nepříliš moudrých ani bezpečných. Tentokrát někdo přišel s nápadem využít tento trend k něčemu pozitivnímu. #trashtag challenge je nová výzva, kterou může podstoupit každý. Jde o to, abyste si vyfotili sebe na místě plném odpadků, pak uklidili vybraný prostor a zachytili tuto skutečnost na fotografii. Fotografie byste měli sdílet s hashtagem #trashtag na sociálních sítích (Instagram, Twitter, Facebook).

Ukliďme svět, ukliďme Českou republiku
Na české straně už několik let probíhá akce Ukliďme svět, ukliďme Českou republiku. A lidí, kteří chtějí pomoct, je hodně.  Velký úklid pořádají obce, jednotlivci a organizace. V loňském roce do terénu šlo 134 854 dobrovolníků, kteří nasbírali 2 113 tun odpadu.

V letošním roce toho nasbírají pravděpodobně ještě víc, o čemž svědčí počet ohlášených akcí, kterých je už 2 800. Připojit se může opravdu kdokoliv.

Většina akcí se bude konat příští sobotu 6. dubna. Ale už v pondělí vyjdou s odpadkovými pytli do města primátorka Třince Věra Palkovská a celé vedení města.  Tímto způsobem chtějí podpořit i ostatní, kteří se rozhodnou uklízet. 

Zde jsou obce a města, která se připojila ke kampani:
Písek – zde úklid pořádá společně se starostkou obce Janek Michalik, místní začínají uklízet v sobotu 6. dubna v 9 v parku. 

Milíkov – sraz dobrovolníků je v sobotu 6. dubna ráno v 9 na dvou místech – vedle obecního úřadu a vedle hřiště.

Hrádek – velký úklid začíná v sobotu 6. dubna v 9 před obecním úřadem. 

Vendryně – v pátek budou obec uklízet děti z polské a české školy. V sobotu 6. dubna se mohou zúčastnit úklidu i ostatní. Sraz je v 9 před obecním úřadem. 

Střítež – obec pořádá úklid oblasti podél hlavní silnice, od Manesa po Černý potok, směrem k Vělopolí, podél Ropičanky. Ti, kteří se chtějí přidat, mají sraz v sobotu 6. dubna v 8. před kulturním domem. 

Český Těšín – uklízet se bude oblast kolem Olzy a Ropičanky. Ti, kteří se chtějí přidat, mají sraz v sobotu 6. dubna v 9. na parkovišti jižně od křižovatky ul. Železniční a Malé Tovární.

Doubrava – obec plánuje uklidit plochy podél silnic, v parku a v blízkosti zámku. Začátek v 13. hod. před obecním úřadem.

K akci se připojily i organizace a jednotlivci. Zde najdete mapu všech iniciativ.

K úklidu se připojují obce a organizace na druhém břehu Olzy. Dnes sbírají odpadky v Těšíně.

„30. března ve 12. hod. se sejdeme u pomníku Mieszka (ulice 3 Maja) a 6. dubna v poledne na sídlišti Banotówka (louka nad Slezskou univerzitou). Úklid Banotowky podporuje pan Mateusz Waliczek z Ekologo.pl. Těm, kteří přemýšlejí, co si mají vzít sebou, říkáme, že potřebují pouze dobrou náladu a pozitivní energii. Poskytujeme pytle na odpadky a rukavice,“ vysvětluje Barbara Stelmach-Kubaszczyk z Městského úřadu v Těšíně.

(indi, hs)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.