BRNO / Poláci žijící v Brně se setkávají každý čtvrtek v sídle klubu Polonus. Jejich čtvrteční setkání mají různý charakter – občas jsou slavnostní, občas společenská, jindy více pracovní. To poslední, které se konalo poslední čtvrtek karnevalu, se neslo v tonu společensko-pracovního setkání s notnou dávkou koblih.  

O různých způsobech oslav posledního karnevalového dne v Evropě vystoupil s krátkou přednáškou Oton Gruszka. Dále se členové klubu dohodli, že letošní Ostatki oslaví mimo Brno, konkrétně v Předklášteří u Tišnova. Je zde třeba dodat, že členy klubu jsou Poláci žijící na území celého Jihomoravského kraje, a jednou ročně se setkávají mimo Brno, v místech, kde Poláci působí. Zároveň tak poznávají krásy celého kraje.

Jelikož v Předklášteří žije pět členů klubu, zhruba 30 členů klubu přijalo pozvánku od jednoho z nich a 2. března se zúčastnilo akce „Ostatki u Józka“, které uspořádal Józek Anuszewski.  

Hospodář nelenil, a připravil široký výběr skvělého jídla – grilovaných pochoutek, salátů, koblih a dalších sladkostí. Účastníci akce hodovali, a nejednou si zazpívali i polskou písničku.  

Velkým plusem „výjezdního zasedání“ členů klubu byla návštěva cisterckého opství Porta Coeli (Brána nebes) a kostela Nanebevzetí Panny Marie. Za zmínku stojí, že klášter byl postaven v roce 1233 a dnes je jediným fungujícím ženským cisterciáckým klášterem v Česku.  

Danuta Koné Król, Polonus Brno

 

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.