ČESKÝ TĚŠÍN / U příležitosti Dne učitelů se dne 28. března v KASS Střelnice sešli učitelé z polských škol.

    Nejdřív pro plný sál učitelů a pozvaných hostů na klavír zahrál student Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně Jan Strumpf.

    „Je to zvláštní svátek, velmi očekávaný a navíc náš. Žáci mají tento den volno, nepřipravují se na výuku, nepracují na hodinách, nedělají domácí úkoly. Tento svátek je tím jedním dnem v roce, ve kterém se s učiteli zachází tak, jakby se s nimi mělo zacházet pořád,“ uvedl při této příležitosti v KASS Střelnice ředitel českotěšínské polské základní školy Marek Grycz.

    A přivítal hosty starostku Českého Těšína Gabrielu Hřebačkovou, náměstka hejtmana moravskoslezského kraje Stanisława Folwarczného, předsedkyni Hlavního výboru PZKO Helenu Legowicz, předsedu Macierzy Szkolne Tadeusza Smugału, předsedu školské komise Kongresu Poláků Andrzeja Bizonia. Aby se uvolnila atmosféra Grycz řekl několik vtipů o učitelích.

    Agnieszka Kulig o učitelích, studentech a rodičích

    Slavnost byla také příležitostí poděkovat učitelům za tvrdou pedagogickou práci a ocenit zásluhy. Ocenění si odnesly Agnieszka Kulig z Třince, Aleksandra Opioł, která právě odešla do důchodu a vyučovala v Karviné na střední zdravotnické škole, Hanna Hila z mateřské školy v Orłowě. Chyběla čtvrtá oceněná – Anna Brada, která oslavovala Den učitelů v Bystřici.

    „Den učitele je také příležitostí k zamyšlení nad úlohou učitele v současné škole. Není pochyb o tom, že učitel je jedním z lidí, kteří mají největší vliv na formování osobnosti studentů. Je to velmi velká odpovědnost a výzva v moderním světě, která nás zavazuje tvrdě pracovat,“ řekl Krzysztof Kosmala předseda Sdružení polských učitelů. Vypočítal také vlastnosti, které by měl současný učitel mít.

    Na konci oficiální části si účastníci poslechli koncert těšínské kapely „Lunatyp“, která vystoupil s polským vlasteneckým repertoárem. A pak měli čas na rozhovory během banketu.

    (indi)

    Štítky: ,

      Komentáře



      CZYTAJ RÓWNIEŻ



      REKLAMA Walizki

      REKLAMA
      Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

      www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

      Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
      Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
      Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.