REGION / Pole medvědího česneku jsou opět zelená – nádherný dar přírody. Je to znamení, že přišlo jaro. Šťavnaté zelené listy pokryly některé části lesů. Těší svou čerstvou zelenou barvou. Můžete je také využit v kuchyni a jsou neuvěřitelně zdravé.

Na téma této zajímavé rostliny jsme mluvili s Jankem Michalíkem z Písku – absolventem lesnické školy v Hranicích na Moravě, studentem ekologie a ochrany životního prostředí v Olomouci.

Začněme od názvu rostliny. Medvědí česnek. Četla jsem, že své jméno vděčí medvědům, kteří po probuzení ze zimního spánku jedí zelené listy, které jsou jedním z prvních předzvěstí jara. Je to pravda?

Medvědí jednoduše znamená divoký. V minulosti byl také označován v polštině jako „babczy czosnek, czosnek psi, nebo trzemucha“. Ano, medvědi ho jedí, ale je to jen divoký česnek, kdysi si lidé mysleli, že horší. Latinský název Allium ursinum znamená silně aromatický, divoký česnek.

Můžete mi prosím sdělit latinsky, polsky, česky název a název v nářečí. Koneckonců, všichni v naší oblasti bychom je měli znát.

Allium ursinum, czosnek niedźwiedzi, medvědí česnek, u nas v Písku niedźwiedzi czosnek.

Dobře. Nyní stojí za zmínku, že tuto rostlinu lze použít prakticky, v kuchyni.

Ano. Celá rostlina je jedlá. Listy lze sbírat, než rostlina začne kvést. Můžeme jíst také květiny. Zvláště, že mají jiné vlastnosti. Obsahují vysoký obsah cukru, nektaru. Četl jsem, že můžete jíst i česneková semena, která jsou ještě aromatičtější.

A když už česnek kvete, listy se stanou nepoživatelnými?

Když rostlina produkuje květenství, více živin jde právě do něho. Listy však mohou být konzumovány i později, ale už nejsou tak výživné, jak před tím, než rostlina kvetla. Nemůžete se otrávit medvědím česnekem.

Experimentováním s přidáním česneku do všech možných pokrmů jsme dospěli k závěru, že je vhodný pouze pro syrová jídla. Po tepelném zpracování ztrácí své chuťové vlastnosti.

Pokud je to možné, měl by být konzumován syrový, přímo z lesa. Může se však také uchovávat ve formě pesta v oleji se solí. Slyšel jsem, že může být také sušen a zmrazen, ale každé ohřívání a vaření způsobuje, že ztrácí většinu léčivých látek.

Není to tedy jen aromatická, chutná rostlina, ale i lék? Co léčí?

Ano. Má úžasné léčivé účinky. Byl použit téměř na všechno a je potvrzeno, že snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, v případě srdečních problémů zlepšuje stav srdce, snižuje arytmii. Je baktericidní, paraziticidní a zlepšuje celkový stav organismu, tj. detoxikuje.

Je tedy velmi užitečný pro jarní očistu těla. Je zajímavé, že je zdravější než obyčejný česnek a lépe stravitelný než obyčejný česnek. A nejcennější látkou v česneku je alicyn, který je baktericidní, ničí všechny bakterie a parazity.

Stojí za to přidat si ho do svého jídelničku. Můžeme jej sbírat v lesích?

Ano. U nás v republice to není chráněná rostlina. Chráněná je pouze v přírodních rezervacích. Je to však běžný druh a v ostatních lesích může být sbírán. V Polsku se na něho vztahuje částečná ochrana druhů a samozřejmě, stejně jako v České republice, nemůžete ho sbírat v rezervacích. Na jihu Polska roste často, ale je to velmi vzácná rostlina na severu. Obecně ho můžete najít až po Ural, Kavkaz a je využíván ve všech slovanských kulturách. To je náš evropský druh. Výzkum ukazuje, že ho už používaly keltské kultury a Slované. Česnek byl nalezen ve všech hradištích. Byla to základní zelenina brzy na jaře a bez ní by pravděpodobně lidé nepřežili, protože díky ní se zbavili parazitů, zlepšili zdraví, posílili imunitu.

Kde se s medvědím česnekem můžeme setkat?

Roste nejčastěji v lužních lesích. Můžete si ho také zasadit na zahrádce, v místě, kde je úrodná a humusová půda. Může růst i pod stromy. Vlhká, humusová půda je pro něj nejlepší. Semena můžete sbírat na konci července. Česnek roste 8 až 10 let.

Můžete nám sdělit recept na medvědí česnek?

Sbíráme spoustu listů, koupíme slunečnici nebo nějaká jiná semena, já to dělám se slunečnicí. Meleme to spolu s olejem. Když se česnek rozdrtí s olejem, zachová si barvu. Ve stejném množství přidáváme arašídy, semena, česnek a olej. Přidáme sůl od oka. Aby to nebylo příliš slané, ale sůl musí být, protože konzervuje pesto. V tomto stavu ho můžete uložit na více než rok, ale nejčastěji ho dřív sníte. Sůl a olej jsou důležité pro konzervaci, semena činí pesto chutnějším a bohatším na bílkoviny. Pesto by měl být doplněn větším množstvím oleje. Později jej můžete použít na chleba nebo do špaget. Peču také chleb s česnekovým pestem.

Beata (indi) Tyrna

 

Štítky:

Komentáře

Čtěte také


#KTOTYJESTEŚ

ZWROT TV

Senat Rzeczypospolitej Polskiej Ministerstvo Kultury Fundacja MSZ Fortissimo haloCieszyn

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl www.prekladypygmalion.cz

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.
Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.

Website Security Test