TĚŠIN / „Nebezpečné, nepohodlné, nevhodné: knihy zakázané v celé historii“ je název výstavy, na kterou vás zve Książnica Cieszyńska v Těšíně v pátek 1. března v 15 hod. Představeny budou díla ze sbírky Książnicy Cieszyńské popisující dějiny zakázané knihy.

Budete moci vidět desítky zakázaných děl, tzv liber prohibitus (z latiny: prohibitus – zakázané).  Na prvním místě budou představeny slavné knihy, které se objevili na indexech knih zakázaných církví.

Různé sekulární úřady také vytvořily své vlastní seznamy zakázaných knih, jejichž dobrým příkladem jsou absolutistické monarchie osvícenství. Nejpřísnější boj proti nedovolené literatuře byl veden v totalitních státech, jako je SSSR nebo nacistické Německo.

V Polsku platilo omezení oběhu knihy od ztráty nezávislosti až do roku 1989, s výjimkou období relativní svobody během 2. RP. Během dělení Polska, německé okupace a doby Polské lidové republiky, byl samizdat zásadní pro zachování národní identity Poláků.

„Návštěva výstavy, která bude otevřená až do 1. června, vám umožní seznámit se s díly nejčastěji zakázanými v historii, stejně jako odpovědět na otázky o důvodech jejich zákazu,“ oznamují organizátoři.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.