TŘINEC / Na zbrusu novou s Umění v kině – výtvarní géniové ve filmu zve již dnes třinecké kino Kosmo. Série přinese na stříbrné plátno v obrazově i obsahově špičkových dokumentárních snímcích uhrančivá dramata z výtvarného světa. Cyklus zahájí trojice unikátních filmů, a první z nich – Hitler versus Picasso – bude promítán již dnes v 17.30 hod.


Chagall, Monet, Picasso, Matisse, Kokoschka. Nacisté je ve své době veřejně označili za „neschopné šarlatány“ a jejich díla zakázali. Co stálo za nacistickou obsesí výtvarným uměním a jaké poklady skrývaly tajné sbírky Hitlera a Göringa? A co se našlo teprve před pár lety za zdmi mnichovského bytu Cornelia Gurlitta, syna vůdcova sběratele? To se dozvíte už dnes.

Další snímek, který třinecké kino promítne 6 listopadu, bude věnován nizozemskému umělci. Van Gogh – o obilných polích a oblačném nebi prostřednictvím osobní korespondence vrací univerzálně milovaného nizozemského umělce na místa jeho života a tvorby. Splétá s ním přitom nepříliš známý osud ženy, která jako jedna z prvních rozpoznala jeho talent.

Promítání třetího dokumentu Caravaggio – duše a krev má kino na programu 4. prosince zajisté opět přiláká do kina nemálo diváků, neboť život Michelangela Merisiho, který si podmanil umělecký svět pod jménem Caravaggio, má všechny charakteristiky poutavého příběhu. Nechybí v něm vražda, vypjaté emoce ani nezměrná krása. Intenzivní dokumentární film nabízí v dokonalé obrazové kvalitě jedinečnou příležitost prohlédnout si zblízka svůdný půvab jeho slavných obrazů.

Podrobnosti najdete na webových stránkách třineckého kina
ikz

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.