JABLUNKOV / Česká republika slaví letos sté výročí vzniku samostatného státu. K oslavám se připojilo v neděli také město Jablunkov.

Oslavy zahájilo položení květin pod pamětní deskou T.G. Masaryka. Starosta města Jiří Hamrozi připomněl všem přítomným osobnost T. G. Masaryka a jeho význam v období vzniku samostatného státu, první prezident je také čestným občanem Jablunkova.

Pak v parku Antonína Szpyrce byla posazená Lípa republiky – jako národní symbol a byli vypuštění holubi míru. Přítomní odhalili také sochu řezbáře Martina Kuchaře „100 let Československa“. Další program slavností probíhal už na Radnici, kde slavnostně otevřeli rekonstruovaný reprezentační sál.

Pro lidí shromážděné na radnici zazpívala sopranistka Beata Kantor, absolventka Hudební akademie v Krakově. Její repertoár se skládal zároveň z písní, jako i z operních arii z různých období, od baroku až do současnosti. Velmi zajímavá byla modní přehlídka, na které byla prezentována móda meziválečného období „Elegance a styl První republiky“. Celou přehlídku velmi zajímavě komentovala hlavní iniciátorka a propagátorka Salónu první republiky Sylvia Zouharová.

Oslavy zakončila mše svatá.
RS

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.