KOMORNÍ LHOTKA / Poněkud stranou turistické stezky se nachází kamenolom, který dnes už slouží pouze jako horolezecká stěna.

V Komorní Lhotce byly kdysi dva kamenolomy. Nejstarší vznikl před rokem 1782, kdy se zde stavěly evangelický a pak i katolický kostel. „Pískovec se nejčastěji využívalo k vyrábění dlažebních kamenů. Druhý kamenolom vznikl během prací spojených se stavbou Slezských městských drah. Do roku 1889 majitelem kamenolomu byl Wincenty Lacheta z Vendryně, který vlastnil i kamenolom v Gutech. Zemřel tragicky – přejel ho vlak v Lyžbicích. V meziválečném období a také po II. světové válce byl majitelem kamenolomu Paweł Śmiłowski, který zaměstnával zhruba 60 zaměstnanců. Kamenolom přestal fungovat kolem roku 1950.” (fotopolska).

Stojí za zmínku, že právě „Godula dala název nejdůležitějším geologickým vrstvám slezského příkrovu (část karpatského geologického systému), protože právě zde byly poprvé popsané. Pocházejí z období křídy. Někdy dokonce 2000 metrů široká vrstva pískovce tvoří centrální část Moravsko-slezských Beskyd, Slezských Beskyd a horského masívu Ondřejník. Charakteristický, jemně zelený pískovec se stabilní barvou, je dobře zpracovatelný, lze ho také leštit.“ (Irena Cichá „Beskydské gruně“). Dále čteme, že z tohoto pískovce bylo uděláno také hodně křížů, které stojí u cest na těšínské zemi. Nicméně se z něho především dělaly kamenné desky, které byly velmi žádaným výrobkem pro nejrůznější povrchy. Kamenolomy například dodávaly materiál pro chodníky v Těšíně, Frýdku, Jičíně nebo Ostravě.

V současnosti kamenolom v Komorní Lhotce slouží horolezcům jako horolezecká stěna. „Skalní stěna s výškou zhruba 20 metrů nabízí 30 cest s obtížností od III do IX. Cesty jsou zabezpečené skobami pro postupové jištění nebo můžete shora spustit lano a lézt s horním jištěním,” uvádí Daniel Pipień na webu ox.pl.

Trasa: Abyste se dostali ke kamenolomu, musíte se vydat z Lhotky po žluté turistické trase směrem na Goduli, k hotelu Ondráš. Po levé straně uvidíte katolický kostel a můžete pokračovat cestou dál. V místě, kde se asfaltová cesta, po které vede stezka, prudce otočí více méně do pravého úhlu, a na přímo stojí velký kontejner na odpadky pro lidí, kteří zde mají chaty, je třeba jít přímo lesní cestou mezi chatami. Po zhruba 400 metrech po levé straně uvidíte kamenolom.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.