Poslední prázdninový víkend bývá akcemi velmi nabitý. Tentokrát pro vás máme 12 nápadů pro volný čas:

1.Pieczoki pod Dymbinóm
Místní skupina PZKO Věřňovice zve v pátek na zajímavou akci „Pieczoki pod Dymbinóm”. Na programu bude opékání párků a brambor, vystoupení kapely „Czymuni”. Sraz v 17 hodin u mostu ve Věřňovicích

2.Výročí zahájení druhé světové války
1 září se v Cieszyně budou konat slavností ke 79. výročí zahájení první světové války, slavit se bude také Den veteránů. V 11 hod. začne mše svatá v kostele sv. Marii Magdaleny. Slavnostní průvod ulicemi města vyjde v 11.50 ke památníku obětí nacismu.

3.Závod historických motorek
Historické  motorky přijedou v pátek do Cieszyna. Během závodu historických motorek płk Gwido Langera se motoristé vydají i na českou stranu. V sobotu přijedou do Jablunkova, kde od 13 hodin na Marianském náměstí bude možné shlédnout přehlídku historických motorek.

4.Těšínský pivní podzim
Cieszyňské kulturní středisto a Browar Cieszyn zvou v pátek a sobotu na Těšínský pivní podzim. V pátek od 16 hodin zajímavý program: hudba, hry a soutěže s pivní tematikou. Ve 20.30 vystoupí  TSIGUNZ FANFARA AVANTURA, večer diskotéka.

5.Třanovické dožínky
Tradiční dožínky pořádá v sobotu Místní skupina PZKO Třanovice. Dožínkový průvod se vydá od Kapplova dvoru ve 13 hod., slavnostní zahájení s následným programem začne ve 14 hod. v areálu za Obecním úřadem. Vystoupí mj soubory „Trzanowice”, „Olza”, „Jaworze”, „Nowina“. Na programu bude také soutěž o nejlepší domácí chleba.

6. Dožinky na Fojství

Již tradiční oldřichovická akce proběhne v sobotu v areálu Fojtství. Na oslavu ukončení žní zvou místní skupina PZKO spolu se souborem „Oldřichovice”, který předvede dožinkový obřád. Kromě „Oldrzychowic“ vystoupí také „Małe Oldrzychowice”, kapela Romana Jakubka, Forgatos Tancegyüttes z Węgier, Dorotka a Jan Špalkovi, Contiband. Připraveno bude bohaté občerstvení a také atrakce pro děti

7.Dožinky v Havířově-Suché
Slavnosti žně budou se v sobotu konat i v Havířově-Suché. Na tradiční dožinky zve od 14 hod. Místní skupina PZKO. V zahradě Domu PZKO vystoupí skupina „Chórek”. Nebudou chybět chutné speciality regionální kuchyně.

8.Písecké dožínky
Dožínkové slavnosti úrody proběhnou také v Písku. V sobotu od 10.30 hodin na programu bude Witaczka – koncertování po dědině, ve 12.00 vysvěcení věnce u evangelického kostela, pak průvod na Výletiště a dožinkový obřád. Následovat bude blok folklorních souborů. Během celého dne nebudou chybět atrakce pro děti a místní kuchyně.

9.Mistrovství gorolů ve stříhání ovcí
Přijďte si zasoutěžit ve stříhání ovcí! Mistrovství gorolů ve stříhání ovcí proběhne v sobotu od 14.30 hod. v Nýdku na pasiónku. Cca v 16.15 začne Karpatský koncert.

10.Hornické slavnosti
V sobotu v rámci Hornických slavností OKD v Parku Boženy Němcové v Karviné vystoupí mj Petr Bende + Band, Děda Maládek Illegal band, Horkýže slíže a další hosté. Začátek ve 14 hodin. Před polednem v 11 hod. bude v Kostele Povýšení svatého Kříže slavná mše svatá obětovaná za všechny živé, zemřelé a zahynulé horníky.

11.Slezské dny
V sobotu a neděli pořádá Matice slezská v Dolní Lomné Slezské dny v Národopisném areálu v Dolní Lomné. Na návštěvníky čěká bohatý kulturní program, zábavné hry pro děti a regionální kuchyně. Sobotní program začíná ve 13 hodin, v neděli ve 13.00 bude možné shlédnout průvod krojovaných skupin.

12.Karvinské varhany
Milovníci varhanní hudby si určitě užijí nedělní koncert v karvinském Kostele povýšení sv. Kříže. Jde o první koncert v rámci 14. ročníku Festivalu varhanní hudby Karvinské varhany. Od 16 hodin se zde bude konat koncert vynikajícího polského hudebníka a skladatele, zakladatele legendární skupiny SBB. Představí se v programu pro elektronické klávesové nástroje, klasické varhany a vokál.

(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.