BUKOVEC / Dnes se rozloučili se svou školou nejenom žáci devátých tříd, ale v případě malých škol, také žáci pátých tříd. Nejinak tomu bylo i v Polské základní škole v Bukovci, kde v rámci loučení se školou žáci páté třídy noc z pondělí na úterý strávili ve škole. 

Společná noc ve škole – žáků i učitelů – není žádnou novinkou, tento nápad využívá hodně škol. V Bukovci loučení se s páťáky (jedním žákem šesté třídy a jedním ze čtvrté) takto uspořádali už podruhé.

„Byla procházka podél řeky Olzy, k pramení sv. Huberta, teď je pizza, a když se vrátíme do školy, máme v plánu ještě hry a pak večer budeme sledovat filmy – jeden film si vybraly dívky, chlapci také mají svůj, o autech,“ popsala program „noci ve škole“ učitelka Beata Tomanek, která společně s kolegyněmi  Barbarou Kołorz a Lenkou Stonawskou hlídala sice méně početnou, ale velmi aktivní hromádku žáků. 

„V naší škole bylo všechno nejlepší: škola v přírodě, lyžařský výcvik, výlety, no a samozřejmě i učitelky,“ popsaly posledních pět let Magda, Ester, Ema a Dorota. Chlapci pak – Maks, Radek a Tomasz – řekli, že tělocvik, matematika a polština ve škole můžou být, ale čeština by jim nechyběla. Je třeba také říct, že změny své malé školy na větší v Jablunkově, se nebojí. „Je tam více kamarádek,“ uvedla Ema.

Samozřejmě nejzajímavější z celého rozloučení se školou byla možnost spát ve škole. Ve třídě, ve spacáku. Vždyť je to dobrodružství. Méně příjemné už bylo pro ně i pro učitelky to, že museli brzy vstávat. „Některé děti přichází do školy už v 7 hodin ráno, takže před 6 budeme muset vstávat,“ uvedla Lenka Stonawska.

ikz

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.