V pátek jsme obdrželi velice smutnou zprávu – ve věku 76 let zemřel Tadeusz Soroczyński. Učitel, kulturní animátor a zejména básník a přítel Zaolší.


Pocházel z Buska nad Bugiem, žil v Szonově u Głogówka. Byl učitelem polštiny a hudby, redaktorem v regionálním tisku. Po mnoho let působil v kulturních institucích, například jako sekretář výboru Opolského kulturně-osvětového sdružení (OTKO).

A právě jako zástupce OTKO byl Tadeusz Soroczyński častým hostem na Zaolší, kde již v 70 letech XX století navázal spolupráci s Polským kulturně-osvětovým svazem, zejména s jablunkovskou Místní skupinou PZKO. Byl však především básníkem, autorem 17 sbírek poezie a častým hostem seminářů a básnických akcí pořádaných Literárně-uměleckou sekcí HV PZKO, později Sdružením polských literátů v ČR. S básníky a prozaiky ze Zaolší se také setkával na akcích v Polsku, zejména pak během Nájezdů básníků na zámek slezských Piastů v Brzegu
(kor)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.