NÝDEK / Navzdory deštivému počasí se v Nýdku na posiónku setkali příznivci ovcí a všeho, co je s nimi spjato. Důvodem byl další ročník Strziganio Owiec.

Na osm střihačů čekalo stádo 150 ovcí, které, jak sdělil moderátor akce Michał Milerski, přečkaly noc pod střechou, aby neměly mokrou vlnu. Spolu s Milerskim soutěž komentoval Milan Margetin, vědec z Trenčína, který se ovcemi zabývá více než 30 let.Vysvětlil publiku například to, jaké jsou metody stříhání. A stříhalo se nůžkami nebo elektrickým strojkem. Stříhání ovcí bylo jak o množství, tak o čase. Nejrychlejší soutěžící ostříhal ovci elektrickým strojkem za 1,28 min.

– Ovce z plemena valaška  v průběhu roku dává zhruba 2-2,5 kg vlny, ale náklady spojené se stříháním jsou občas vyšší nežli hodnota vlny. Kdysi existovaly velké družstva, které vlnu vykupovaly. Dnes se například vlna ze Slovenska vyváží do Polska, do Noweho Targu, kde mají závod na její zpracování – informoval o situaci na Slovensku Margetin.

Den před soutěží se konal seminář pojmenován Ovce a vlci. Účastníci semináře diskutovali například o tom, jakým způsobem lze chránit stádo před dravci. – Na Slovenskou máme horší situaci nežli v Čechách. Podle posledního sčítání máme zhruba 1,2 tisíce medvědů a 2,2 tisíce vlků. V některých regionech je situace opravdu kritická. Neustále hledáme východisko z této situace. Podle mě jsou nejvíce postižení chovatelé domácích zvířat – řekl Margetin, který se semináře také zúčastnil. Dle jeho názoru jedním z řešení jsou pastevecké psy, které stádo hlídají.

AS/tnj

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.