TŘANOVICE / Před týdnem skončil jazykový a taneční tábor Poznej Polsko zvesela, který se konal v Kulturním domě v Třanovicích. Letos se na tábor přihlásilo zhruba 40 dětí, které trávily čas nejenom v kulturním domě, ale i ve zrekonstruovaném Domu PZKO. Na táboru nejen poznávaly Polsko, ale učily se také tančit.

Děti byly rozdělené na dvě skupiny – ty v předškolním věku trávily čas v Domu PZKO, kde byly pro ně připravené například výtvarné aktivity, starší děti pak v třanovickém Kulturním domě. Pro táborníky byly připravené i tematické kvízy týkající se zeměpisu Polska

– Snažila jsem se také dětem vysvětlit, proč zde žijí Poláci – sdělila Dorota Uherek, která měla táborníky na starost. – Mluvili jsme také o různých osobnostech Polska, jako  Wałęsa nebo Sienkiewicz. Děti také poznávají na mapě polské hranice, vojvodství a největší města. Máme připravené i puzzle z mapy Polska – dodala Weronika Uherek.

Děti se učily tančit krakoviaka. Starší dívky si pak na každý den připravovaly legendu (například O vavelském draku, O zlaté kachně, O spících rytířích), kterou odpoledne prezentovaly pak všem účastníkům.  

Pokud se jedná o nejmenší účastníky táboru, tak ti kromě tančení „Piykła placki” si vyslechli pohádky a polské legendy. Všichni účastníci se rovněž účastnili různých aktivit pod širým nebem.  Program, který během týdne děti připravily, bude prezentován 2. září na třanoviských obecních dožínkách.

– Letos na dožínkách představíme o něco méně tanců než obvykle. Z druhé strany přijede soubor Valášek z Kozlovic, je pozvaná dechová hudba z Polska ze spřátelené obce Jaworze. Jinak řečeno, i když program MS PZKO bude kratší, celý dožínkový program bude bohatší – sdělila Dorota Uherek.

Je třeba dodat, že kromě předškoláků a žáků se odpoledních aktivit účastnila i mládež ze souboru Trzanowice, která připravovala tance na dožínky. Děti tak měly možnost podívat se blíže, jak to v tanečním souboru funguje, a možná díky tomu se v budoucnu také stanou členy tohoto souboru.

Letošní tábor byl vskutku mezinárodní. Jeho účastníky, kromě dětí členů MS PZKO z Třanovic a okolních MS, byly i děti a Austrálie a Velké Británie, které přijely do Třanovic na prázdniny do svých rodin.

Tábor pořádala MS PZKO při spolupráci se Sdružením polské mládeže v ČR.

AS/tnj

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.