HAVÍŘOV-SUCHÁ / Na Jubilejní koncert zval v pátek 28. dubna do hostince U Šimaly v Havířově-Suché Zespół Pieśni i Ruchu Nieskoordynowanego Niezapominajki (Soubor písní a nekoordinovaného pohybu Pomněnky). Soubor je jedním z finalistů letošní soutěže Iniciativy PZKO, kterou pořádá Polský kulturně-osvětový svaz, což členové souboru samozřejmě připomněli na koncertu.

Vokální soubor Pomněnky slaví letos pět let od svého znovuzrození. Činnost totiž obnovil po čtyřiceti letech – fungoval v 70. letech minulého století v Klubu Mladých PZKO Pod arkády v Havířově.

Nápad s reaktivací se ukázal jako skvělý. Posledních pět let vystupoval na zahradních slavnostech, nocích sv. Jana, Dnech matek, žen, chůzích, setkáních u vánočního stromečku, koledoval v kostelích i na soukromých akcích.

Soubor sám sebe popisuje jako „nezávislý orgán“, ale většina vystoupení se koná na akcích místních skupin PZKO. Letos bude vystupovat v MS PZKO v Orlové-Lutyni, Doubravě, Rychvaldu, Skřečoni, Vendryni. Na každou akci připravuje tematický repertoár jehož součástí jsou známe písničky na konkrétní téma.

Zpívá na Těšínském Slezsku a v příhraniční po polské straně. Za pět let vystoupil zhruba šedesátkrát. Propaguje polskou kulturu, ve svém repertoáru má zejména známé polské písničky. Jejich seznam doplňuje na přání posluchačů, posledně začal zpívat i česky.

tnj

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.