REGION / Víkend je čím dál blíž, a pokud zatím nevíte, kam během něj vyrazit, máme pro vás několik následujících tipů.

1. Koledy na setkání MUR

Dnes, tj. 1. prosince, si můžete v rámci předvánočního setkání Mezigenerační regionální univerzity (pol. Międzygeneracyjny Uniwersytet Regionalny, zkr. MUR), který působí při Polském kulturně-osvětovém svazu v ČR (PZKO) vyslechnout přednášku Jany Raclavské o tradici zpěvu vánočních písní. Začátek setkání je v 17.00 hod. v Domě PZKO v Božkově ulici v Českém Těšíně.

2. Adventní setkání v Líštné

Tuto sobotu se v Domě PZKO v Dolní Líštné uskuteční Adventní setkání, které bude spojeno s výstavou jesliček. Setkání začíná v 15 hodin. Na programu bude vystoupení divadélka Gapcio při Místní skupině PZKO v Neborech, budou se zde zpívat vánoční koledy a děti se mohou těšit na setkání s Mikulášem.

3. Adventní koncert v Orlové

Téhož dne, ale pro změnu od 16 hodin se můžete vypravit do evangelického kostela v Orlové na Adventní koncert, během nějž vystoupí kapela TA Grupa.

4. Noemi a Filip Macura v Třinci

V neděli 4. prosince si v třineckém evangelickém kostele můžete poslechnout vánoční písně v rámci tzv. Večera koled, který bude zahájen v 16.00 hodin. Během večera vystoupí mj. Noemi nebo Filip Macura. 

5. Setkání u oplatky

Již tuto neděli od 17 hodin proběhne v Domě PZKO v Bystřici setkání členů Místní skupiny PZKO u sváteční oplatky. Během svátečního setkání budou udělena ocenění funkcionářům Místní skupiny PZKO. V rámci programu vystoupí Tamara Tomoszek Trio a komorní pěvecký sbor Musicae Amantes.

6. Něco pro vášnivé cestovatele

Milovníci dalekých cest si mohou tento pátek od 18 hodin v Domě PZKO v Karviné-Fryštátě vyslechnout multimediální přednášku nazvanou „Hory v srdci Balkánu, kouzelná Černá Hora a Albánie”.

7. Divadelní víkend v Nýdku

Divadelní soubor při Místní skupině PZKO v Nýdku připravil na tuto sobotu a neděli představení pod názvem „Mordercza namiętność“ (Vražedná vášeň). Představení začíná přesně v 16 hodin v místním Domě PZKO.

8. Koncert v Avionu

V pátek od 16 hodin vás žáci Základní umělecké školy Pavla Kalety v Českém Těšíně zvou na svůj vánoční koncert do kavárny Avion.

9. Bratislava v Oldřichovicích

Všichni absolventi bratislavských vysokých škol se mohou vypravit na Mikulášskou zábavu do Oldřichovic (na místní Fojtství), a to v pátek od 18 hodin.

10. Dějiny Slezské nemocnice

Sdružení polských lékařů (Polskie Towarzystwo Medyczne) zve členy a příznivce sdružení do konferenčního sálu v budově A Slezské nemocnice v Těšíně (ul. Bielska 4), a to v pátek od 17 hodin. Tématem schůzky budou dějiny místní nemocnice, ale nejen ony.

11. Výstup na Kozubovou

Svaz polských turistů PTTS „Beskid Śląski” vás v sobotu 3. prosince zve na výstup na horu Kozubovou. Zájemci z řad turistické veřejnosti odjíždějí vlakem z hlavního nádraží v Karviné v 7.00 hodin do Bocanovic, kde pěší výstup zahájí.

12. Setkání se svatým Mikulášem a s Loutkovým divadlem Bajka

Členové Místní skupiny PZKO v Oldřichovicích vás tuto neděli od 16 hodin zvou do restaurace Sojka v Neborech na Setkání se svatým Mikulášem. V rámci programu vystoupí Loutkové divadlo Bajka se svým představením „Noemova archa”.

13. Lira vystoupí ve Stonavě

Evangelický sbor ve Stonavě vás zve na mši svatou spojenou s premiérou recitálu, která se uskuteční 4. prosince od 9 hodin ráno. V rámci mše vystoupí Urszula Mizia – violoncello, Bogumiła F. Dunikowska – varhany a smíšený pěvecký sbor Lira z Darkova.

14. Členská schůze v Čítárně

Výbor Místní skupiny PZKO ve Vendryni vás zve na svou členskou schůzi, která se uskuteční v neděli 4. prosince od 15.00 hodin v místní Čítárně (Czytelnia). Vystoupí zde mj. děti z místní mateřské a základní školy. Na akci zavítá i svatý Mikuláš.

Překlad: Pygmalion

Štítky: , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.