JABLUNKOV / Včera hned zrána se v Základní škole Henryka Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím v Jablunkově objevily děti ve svátečních šatech. Sjely se sem ze škol v okolí, aby se zúčastnily výběrových kol Recitační soutěže.

Ve vzduchu byla cítit lehká tréma, ale tu rychle rozehnali členové poroty – herci Polské scény Těšínského divadla, kteří malé recitátory uklidňovali a ujišťovali je, že i jim se občas stává, že mají před vystoupením trému a zapomenou text.

V přednesu žáků polských základních škol poté zazněly hlavně verše současných autorů, ale nechyběly také texty Jerzyho Ludwika Kerna nebo Jana Brzechwy. Výběr repertoáru byl většinou velmi pečlivě zvolen, aby vyhovoval věku recitátorů a jejich interpretačním schopnostem.

Dnes se uskuteční další výběrové kolo v Třinci a zítra v Českém Těšíně. Finálové kolo recitační soutěže pořadatelé ze Základní školy Jana Kubiše v Hnojníku naplánovali na 9. prosince.

Překlad: Pygmalion

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.