TĚRLICKO-KOSTELEC / V pátek odpoledne byla v Polském domě Żwirki i Wigury v Těrlicku-Kostelci otevřená výstava u příležitosti 110. výročí narození Teofila Hrabce. Tento sběratel, znalec umění a kostelník se totiž narodil 29. září 1906. Zemřel v roce 1971. 

Teofil Hrabiec byl nejenom kostelníkem (od r. 1925), sběratelem exlibrisů, tzv. silesiaků – knih, časopisů, kalendářů. V jeho sbírkách se nacházejí také svaté obrázky, náboženská literatura – bible a kancionály. Zajímalo ho současné umění, zejména regionální.

Zůstaly po něm obsáhle sbírky. Ve svých pamětech psal, že už je nemůže vměstnat do domu, ale i tak jsou pro něho radostí.

Vzpomínal také, že pokud u někoho doma našel nějakou sběratelskou perličku, nemohl spát tak dlouho, dokud mu ji majitel nedaroval nebo neprodal. Pracoval po boku kněze Oskara Zawiszy, který jeho sběratelskou vášeň podporoval, zejména pokud se jedná a kříže a obrazy. – Daroval mi hodně starých věcí.

Hrabec začal sbírat věci v roce 1928. Navštěvoval staré domy, prohrabával se věcmi na půdě. Zároveň byl dobrovolníkem, členem výboru Místní skupiny PZKO a členem Folklorní sekce HV PZKO. Zajímalo ho umění, zpracoval například život a tvorbu řezbářů Józefa Cieplika a Henryka Tesarczyka.

Nikdy se neoženil, ale vychoval sirotka. – Když v roce 1938 zavírali sirotčinec, zůstal v něm jeden chlapec – Karol Hasak. Teofil se o něho postaral. Po válce ho v Zábřehu nechal vyučit zahradníkem – zavzpomínala paní Štirbová. Pak připomněla, jak Teofil s bratrem chodil zapalovat svíčky na hrobech vojáků z armády Sobieského, která prošla Těšínským Slezskem. Kromě sousedky Štirbové přišlo na vernisáž několik dalších lidí, kteří Hrabce znali osobně. Po vernisáži se v místním kostele sv. Vavřince konala mše svatá na jeho památku.

Výstava, jejíž autorem je Marian Steffek, poputuje v pondělí z Kostelce do Dokumentačního střediska Kongresu Poláků, kde bude po nějakou dobu zpřístupněná veřejnosti.

AS/tnj

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.