JABLUNKOV/ Někdo měl tradici v rodině, jiný si vytvořil svou vlastní. Ale pro všechny synonymem řemesla je vášeň. Na 69. Gorolskim Święcie byly prezentovány řemesla z různých koutů Polska, Česka a Slovenska.

Stanislav Baselides z Jablunkova vyrábí věci ze dřeva – malé figurky ptáků či medvědů nebo ozdobné hole „palice“.– „Palice“ vyrábím z jedle nebo jiných jehličnanů, často i pouze z jednoho kusu dřeva – vysvětluje.

Se dřevem má do činění i Rudolf Gontko z Nové Baňi, který vyrábí náčiní pro pastevce. – Nejdříve kus dřeva držím v rukou a přemýšlím, jakou věc mi připomíná jeho tvar. V těchto chvílích dřevo ke mně mluví – vypráví. Samotná produkce trvá rok – nejdříve se totiž dřevo musí očistit a rok trvá, než vyschne.

Maria Chaładus od 30 let vytváří květiny z tenkých dřevěných plátků (hoblinek) osiky. Pochází z vesnice Koziegłowy, ve které kdysi všichni dělali věci z osiky.

Řemeslníci musí mít mnohdy hodně trpělivosti. Své o tom ví třeba Ĺudovít Cehelský z Košic, který vytváří věci z kravských rohů, nebo Kazimierz Wawrzyk z Ustroně, jehož doménou jsou filigránové šperky a Marie Popelářová z Valašska, jejímž pracovním nástrojem je kolovrátek. Řemeslo není rozmar. Lucyna Bytow své nevšední krajky, mezi nimiž nechybí i lapače snů, vytváří již 40. let.

kc

Štítky: , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.