OLDŘICHOVICE / Již zítra se na Fojtství v Oldřichovicích bude konat tradiční 12. ročník Dožínek. Přípravy na ně právě vrcholí.

Dožínky trvají pouze jeden den, avšak intenzivní přípravy na ně začínají o několik dnů dříve. Členové MS PZKO v Oldřichovicích se připravují na slavnosti úrody od středy, kdy se v Domě PZKO konala zabijačka, čili výroba takových pokrmů z vepřového masa jako jelítka, pečené vepřové, řízky, ražniči (rojberka) nebo škvarky (szpyrki), které se podávají k plackám.

Všechny kulinární „procedury“ probíhají v Domě PZKO, hotové výrobky jsou pak převážené na Fojtství.

Pátek je dnem určeným pro pečení koláčů. „Pečeme jich více než dvě stě kusů. Více než stovka je se sýrem, kolem osmdesáti je s mákem a zbytek – dvacet pět se švestkami“ řekla nám Alena Grycz, která dozoruje pečení koláčů a zdůraznila, že celý proces výroby koláčů je ruční a jejich ingredience mají domácí původ, jako např. máslo nebo švestky.

Letos členové PZKO rezignovali na pečení jablečných koláčů, protože jablka byly malé a špatně by se zpracovávaly.

V Domě PZKO se zúčastňuje pečení kolem dvaceti lidí. „Máme úžasné holky v souboru, které nám pomáhají – hlavně při válení těsta“ chválí pomoc mladých členek a členů Tanečního souboru Oldřichovice Alena Grycz.

Většina koláčů zmizí hned v pátek – prodají se zájemcům v Domě PZKO. „Na Fojtství pak vezeme jen kolem 60 kusů“ říká Alena Grycz.

AS

Štítky: , ,

Komentáře

Čtěte také

Senat Rzeczypospolitej Polskiej Ministerstvo Kultury Fundacja MSZ Fortissimo haloCieszyn

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl www.prekladypygmalion.cz

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.
Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.

Website Security Test